U Daruvaru uspješno održana 10. jubilarna edukacija proizvođača lješnjaka

Od ukupnih površina 450 hektara otpada na grad Daruvar i susjedne općine Sirač, Dežanovac, Đulovac i Končanicu, a još se 100 hektara nasada nalazi u neposrednoj blizini, na području grada Grubišnog Polja i grada Garešnice pa to čini impozantnu brojku od 550 hektara podignutih nasada.

Po sortimentu prednjači istarski duguljasti kojim je zasađeno 80 % podignutih nasada, 15 % površina otpada na rimski a 5 % su oprašivači (tonda di giffoni, tonda gentille de la langhe, haleški i dr.).

S obzirom da je lijeska i njezin komercijalni uzgoj na daruvarskom području bio potpuno nepoznat, prvi plantažni nasad lijeske površine 0,5 ha podignut je prije 30-ak godina, Savjetodavna služba uočila je problem nedovoljnog znanja ljudi koji su zasadili plantažne nasade i od 2005. godine počela intenzivno raditi na tome. U tu svrhu svake godine organizirane su stručne edukacije sa praktičnim prikazima uzgoja na polju.

U početku je edukacija bila organizirana za proizvođače sa područja cijele Republike Hrvatske pa se u Daruvaru znalo naći i po 300 proizvođača što je stvaralo velike gužve i onemogućavalo kvalitetan rad. Zbog toga su od prije 5 godina edukacije ograničene na proizvođače iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji se na njih pismeno pozivaju.          

Pošto su sve edukacije otvorenog tipa na njima se svake godine nađu i proizvođači iz drugih dijelova Republike Hrvatske pa su tako jubilarnoj 10. edukaciji koja je održana 20.02.2015. u Daruvaru uz domaće, nazočili i proizvođači lješnjaka iz Zagreba i Novske. Edukacija je započela teorijskim dijelom koji je održan u gradskoj vijećnici grada Daruvara gdje je djelatnik Savjetodavne službe proizvođače upoznao sa novostima vezanim uz podnošenje zahtjeva za potporu, višestrukoj sukladnosti, mjerama ruralnog razvoja i aktivnostima u okviru provođenja mjera iz Zakona i pravilnika o održivoj uporabi pesticida. Nakon toga tvrtku „Nowa d.o.o. „ koja se bavi proizvodnjom ulja iz lješnjaka predstavila je njena vlasnica, daruvarčanka gospođa Maja Sacher, tvrtku „Agrotok d.o.o.“ iz Širokog Polja kod Đakova koja distribuira mehanizaciju i opremu u proizvodnji i preradi lješnjaka predstavio je njen vlasnik gospodin Mijo Tokić, a daruvarsku tvrtku „Stroj-inox d.o.o.“ koja proizvodi i montira opremu za čišćenje, drobljenje, pakiranje i preradu lješnjaka predstavio je djelatnik tvrtke gospodin Zdravko Šargač.

Nakon kvalitetnog uvodnog dijela stručno predavanje vezano uz uzgoj, proizvodnju i preradu lijeske s naglaskom na vrijednost i sastav ploda lijeske, te količinu, sastav i kvaliteta ulja koje je po sastavu vrlo slično maslinovom, održao je sada već tradicionalni predavač ovih edukacija dr. sc. Predrag Vujević, djelatnik Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo, koji je na lijesci izradio doktorat i uz teorijsko ima i veliko praktično iskustvo stečeno na plantažama lijeske na nekadašnjem PPK „Orahovica“.

Na njegovo predavanje kvalitetno se je nadovezala se kolegica Jadranka Berić, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja koja je proizvođače ponovo upoznala sa najvažnijim bolestima i štetnicima lijeske, kao i karakteristikama proizvodne u 2014. godini te uočenim problemima vezano uz pojavu bolesti i štetnika.

Edukacija je završila na plantaži OPG-a Miroslav Kreuzer iz Sirača gdje je pokazana praktična rezidba nasada u rodu. Plantaža je stara 8 godina, uzgojni oblik je kao i na većini plantaža na daruvarskom području stablo, plantaža je integriranoj proizvodnji sa postavljenim stalcima za ptice grabljivice koje na plantaži prirodnim putem uništavaju glodavce.

Na plantaži je uočen inovativan oblik sakupljanja ljeskotoča putem plastične folije postavljene ispod oglednog stabla.

Vlado Bistrović, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis