Podsjetnik poljoprivrednicima

Sukladno Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2016. godinu, soja prihvatljiva za ekološki značajne površine mora biti proizvedena od certificiranog sjemena genetski nemodificirane soje o čemu je korisnik potpora u poljoprivredi dužan regionalnom uredu Agencije za plaćanja dostaviti do 15. listopada 2016. godine sljedeće dokaze:

– kopiju računa o plaćenom certificiranom sjemenu kojeg koristi te godine i

– certifikat s vreće ili certifikat o sjemenu uz otpremnicu Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

U odnosu na prošlu godinu, ovaj je rok pomaknut unaprijed (lani je rok bio konac 2015. godine). Stoga, poljoprivrednici, iako je sezona jesenskih radova na oranicama u punom jeku – nemojte zanemariti niti administrativne poslove.

Svi korisnici potpora na Zahtjevu za potporu za 2016. godinu mogu provjeriti  potrebnu dodatnu obaveznu dokumentaciju koju  trebaju dostaviti.

Također, isti datum, odnosno najkasnije do 15. listopada 2016. godine, podnošenjem zahtjeva Agenciji za plaćanja na listu A iz Priloga 2 Mali poljoprivrednik kojemu ukupan iznos izravnih plaćanja za 2016. godinu iznosi prema okvirnom izračunu Agencija za plaćanja više od 5.000 kn, može izići iz Programa za male poljoprivrednike.

U Tablici su prikazani rokovi, dokumenti i period u kojem korisnici potpora trebaju izvršiti obveze propisane Pravilnikom.

mr. sc. Tatjana Međimurec
viša koordinatorica za ratarstvo

Pripremi za ispis