SAVJETI

Uređaji za navodnjavanje (natapanje)

Uređaji za navodnjavanje (natapanje)

Navodnjavanje je stara agrotehnička mjera koja u praksi obuhvaća primjenu većeg broja metoda, načina i sustava za dodavanje vode u svrhu uzgoja poljoprivrednih biljaka.

Muke po ratarima

Muke po ratarima

Približava se sjetva naše najvažnije krušarice, pšenice. Nakon ovogodišnje žetve i otkupa sukladno Kodeksu o otkupu žitarica i uljarica u republici Hrvatskoj, iskustva s terena su različita.

Razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama

Razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama

Kako je krajem ljeta idealno vrijeme za vegetativno razmnožavanje lavande poludrvenastim reznicama, Savjetodavna služba Karlovačke županije, Ispostava Ogulin, organizirala je radionicu razmnožavanja lavande (Lavandula angustifolia) na imanju OPG-a Marinka Salopek u Josipdolu.

Sjetva lucerne i djetelina

Sjetva lucerne i djetelina

Obilne kiše tijekom prošle godine, stagnacija vode na pojedinim parcelama, ali i visoka razina podzemnih voda, jedan je od uzroka propadanja usjeva lucerišta i djetelišta.

Sjetva travno-djetelinskih i djetelinsko-travnih smjesa

Sjetva travno-djetelinskih i djetelinsko-travnih smjesa

Ukoliko nismo uspjeli posijati smjese trava i djetelina (DTS i TDS) u optimalnom sjetvenom roku koji u kasno ljeto počinje sa 15. - 20. kolovozom, a završava oko 10. rujna, bolje je pričekati proljetni rok sjetve, nego sijati prekasno.

Mogući uzročnici sušenja tuje (<i>Thuja</i> spp.)

Mogući uzročnici sušenja tuje (Thuja spp.)

Tuja je jedna od najpopularnijih vrsta pri odabiru za podizanje živice. Zbog sve češćih suša i visokih temperatura, tuje posađene u živicama doživljavaju stres koji utječe na njihovo fiziološko zdravlje.

FACELIJA <i>(Phacelia tanacetifolia)</i>

FACELIJA (Phacelia tanacetifolia)

Facelija je jednogodišnja zeljasta biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike. U Europu je prenesena u 19. stoljeću kao ukrasna i medonosna biljka.

Strojevi za berbu kukuruza

Strojevi za berbu kukuruza

Kukuruz jednolično sazrijeva i obično se ne osipa, pa se berba obavlja u punoj zriobi. Stabljike koje polegnu ili se prelome, kombajnom se ne mogu obrati.

Praktična iskustva u sjetvi lucerne

Praktična iskustva u sjetvi lucerne

Lucerna, Medicago sativa, Alfa Afa ili kako je volimo zvati kraljica krmnih kultura, praktično je nestala iz Zlatne doline. Sa sjetom naši „stari“ pričaju kako je trajala 7 i više godina pa su je zvali od milja narodski „sedmakinja“.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Savska cesta 41
(PT Zagrepčanka - Anex)
10000 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr