SAVJETI

Ljeto je idealno za pojavu salmoneloze

Ljeto je idealno za pojavu salmoneloze

Salmoneloza je zarazna bolest mnogih vrsta životinja i čovjeka (zoonoza), uzrokovana bakterijom Salmonella spp., unutar čijeg roda postoji i do 2500 vrsta, od kojih su najčešće S. enteritidis i S. typhimurium, budući da uzrokuju pojavu bolesti kod ljudi i kod životinja.

Ugar

Ugar

Program izravnih plaćanja za razdoblje od 2015. do 2020. godine donosi mnoge novosti. Jedna od novosti jest da se za potrebe provedbe zelene prakse kao ekološki značajna površina smatra i zemljište na ugaru.

Što napraviti s opožarenim vinogradima i maslinicima?

Što napraviti s opožarenim vinogradima i maslinicima?

Što napraviti i kako postupiti s opožarenim vinogradima i maslinicima, koji su stradali u katastrofalnom požaru, koji je harao sredinom srpnja 2015. na poluotoku Pelješcu, Korčuli, Istri i nekim drugim dalmatinskim otocima, ponajprije će ovisiti o stupnju i obliku oštećenja, odnosno o tome je li riječ o potpuno ili djelomično izgorjelim trsovima vinove loze ili stabala maslina, ili se pak radi o defolijaciji, uslijed visokih temperatura, odnosno nepovoljnog djelovanja i šteta nastalih izlijevanjem morske vode na nasade poljoprivrednih kultura prilikom gašenja požarišta. Ovisno o stupnju oštećenja, treba napraviti sljedeće:

Njega trajnica u srpnju

Njega trajnica u srpnju

Trajnice su, kao što njihovo ime kaže, višegodišnje biljke. Sastavni su i nezaobilazni dio vrta i kamenjara. Ima puno različitih vrsta, koje se međusobno razlikuju po bojama, visini, nekima nadzemni dio s dolaskom zime odumre, neke su pogodne za sadnju na gredicama, druge opet za kamenjar kao i one koje možemo uzgajati na suhim staništima ili sjenovitim i vlažnim mjestima.

Medeći cvrčak (Metcalfa pruinosa)

Medeći cvrčak (Metcalfa pruinosa)

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije ponovo je primijećena pojava medećeg cvrčka. Ovog puta štetnik je uočen u Hercegovcu na zapuštenoj površini na drvenastom raslinju te u okolici Čazme na ukrasnom bilju (divlja kupina, ringlov, svibovina, divlja ruža i šimšir).

Štetnici kasnih kupusnjača

Štetnici kasnih kupusnjača

U razdoblju od 1. do 23. srpnja bilježimo iznadprosječne temperature zraka, zabilježeno je 17 dana s maksimalnom temperaturom zraka u vrijednostima iznad 30°C. Izostanak oborina uz visoku temperaturu zraka pogoduje razvoju štetnika. U godinama kada su klimatske prilike u okvirima višegodišnjih prosjeka, na području Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije od štetnika najčešće dominiraju štetne gusjenice i kupusni buhači. U uvjetima nadprosječnih temperatura zraka u većim se populacijama javlja, uz već spomenute štetnike i trips.

Potkornjaci i održavanje ravnoteže

Potkornjaci i održavanje ravnoteže

Potkornjaci su štetnici drva. Prvenstveno napadaju fiziološki oslabljena stabla , iako u povoljnim uvjetima mogu biti i primarni .Oni su vjerojatno najznačajnija porodica šumskih štetnika, a štete koje uzrokuju su sušenje cijelih stabla, čime se umanjuje vrijednost sortimenata.

Kojim se agrotehničkim mjerama boriti protiv suše na oranicama?

Kojim se agrotehničkim mjerama boriti protiv suše na oranicama?

Ratarske vrste jako trpe u uvjetima suše jer: gotovo sve površine na kojima se uzgajaju ratarske kulture se ne natapaju, ainsolacija je izravna. Stoga, agrotehničkim mjerama možemo samo ublažiti negativni utjecaj suše. Sada, nakon žetve uljane repice i ozimih i jarih strnih žitarica treba:

Ožegotine od sunca na grožđu

Ožegotine od sunca na grožđu

U srpnju se u vinogradima obično obavlja prorjeđivanje dijela lišća u zoni grožđa, u svrhu prozračivanja zone grožđa.

Obavijest maslinarima!

Obavijest maslinarima!

Na području Splitsko-dalmatinske županije u maslinicima su uočeni simptomi nedostatka vlage. Posljedice suše i visokih temperatura naročito su izražene na plitkim i kamenitim terenima.

Utjecaj toplotnog stresa na proizvodnju mlijeka

Utjecaj toplotnog stresa na proizvodnju mlijeka

Vremenske prilike ili bolje rečeno „neprilike„ u vidu visokih temperatura i visoke vlažnosti zraka uvelike otežavaju odvijanje stočarske proizvodnje, a posebice je taj problem izražen u proizvodnji mlijeka.

Tlu treba dati zraka

Tlu treba dati zraka

Žetva uljane repice je obavljena, žetva strnih žitarica u punom je zamahu a negdje je već i pri kraju. Pravi je trenutak za planiranje važne agrotehničke operacije dubinskog rahljenja tla – podrivanja.

Strojevi i alati za aplikaciju sredstava za zaštitu bilja

Strojevi i alati za aplikaciju sredstava za zaštitu bilja

Sredstva za zaštitu bilja dolaze u promet kao tekuća sredstva (koncentrirani pripravci, razrijeđeni pripravci, smjese ili emulzije), kruta sredstva (prah, kristal, granule, tablete) ili plinovita sredstva (dim, magla).

Kokošje tekuti

Kokošje tekuti

U mjesecima kada je temperatura zraka između 25 i 35oC , a relativna vlažnost zraka veća od 70 % idealno je vrijeme za razmnožavanje ovog parazita.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Savjetodavna služba
Savska cesta 41
(PT Zagrepčanka - Anex)
10000 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr