SAVJETI

Uzgoj orhideja

Uzgoj orhideja

Porodica orhideja (Orhideaceae) je druga najveća porodica u biljnom svijetu koja broji oko 700 rodova s oko 20 000 vrsta. U Hrvatskoj raste samoniklo oko 30 rodova s više od 100 vrsta koje su više zastupljene u primorju nego u kopnenim područjima i sve su zakonom zaštićene.

Brzo sušenje masline (<I>Xylella fastidiosa</i>)

Brzo sušenje masline (Xylella fastidiosa)

Xylella fastidiosa (Wells et al.) jedna je od najopasnijih biljnih bakterija koja uzrokuje različite bolesiti sa ogromnim ekonomskim utjecajem na poljoprivredu.

Vrijeme je za sadnju jagoda

Vrijeme je za sadnju jagoda

Sezona je sadnje jagoda za intenzivnu proizvodnju iz frigo (smrznutih) sadnica. Frigo sadnice nakon vađenja iz hlađenog skladišta (na temp. -2 °C) treba najprije polagano odmrznuti, zatim navlažiti i u što kraćem vremenskom periodu posaditi.

Visoke temperature i njihov utjecaj na višegodišnje nasade

Visoke temperature i njihov utjecaj na višegodišnje nasade

Naši meteorolozi su u svibnju objavili dugoročne prognoze u kojima predviđaju prilično veliku vjerojatnost za natprosječno visoke temperature zraka te da nas čeka dugo, vruće, zagušljivo, sušno, štoviše, nepodnošljivo ljeto.

Ponovno jak napad kukuruzne zlatice

Ponovno jak napad kukuruzne zlatice

Poljoprivredni proizvođači na području Podravine i Međimurja ponovno su zatečeni brojnošću populacije i štetama koje uzrokuje kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera virgifera). Vrlo velika populacija odraslih oblika kukuruzne zlatice ovih se dana hrani listovima kukuruza te svilom i polenom.

Sačuvajte svoje palme

Sačuvajte svoje palme

Palmin drvotoč (Paysandisia archon) i crvena palmina pipa (Rhynchophorus ferrugineus) jedni su od najvažnijih štetnika na palmama, jer njihov napad uzrokuje potpuno propadanje biljke domaćina.

Suzbijanje puževa u povrtnjaku

Suzbijanje puževa u povrtnjaku

Najčešće štete u vrtu nastaju od puževa golaća a osobito od crvenog puža golaća (Arion rufus), španjolskog puža golaća (Arion lusitanicus), malog sivog golaća (Deroceras reticulatum) i dr.

Tajni život meduza

Tajni život meduza

U slučaju susreta s meduzom koja žari potrebno je pažljivo otresti životinju te skinuti lovke koje su se možda zalijepile za kožu.

Palež na listu povrća

Palež na listu povrća

U svibnju su se na povrtnim kulturama u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju počeli uočavati poremećaji na listovima, koji nisu bolesti i nedostaci hranjiva.

Što je to s pšenicom?

Što je to s pšenicom?

Početkom ovog tjedna zaredali su upiti poljoprivrednih proizvođača o iznenadnoj pojavi bolesti na listovima pšenice.

Problem masovne pojave zlatne mare i dlakovog ružičara u ekološkom nasadu aronije

Problem masovne pojave zlatne mare i dlakovog ružičara u ekološkom nasadu aronije

U prekrasnom nasadu aronije omeđenom šumom, smještenom u Brodsko-posavskoj županiji na nešto više od 3 ha površine ove godine na početku cvatnje došlo je do masovne pojave štetnika zlatne mare (Cetonia aurata) i dlakavog ružičara (Epicometis hirta). S jedne strane njihova pojava govori o biološkoj raznolikosti i ekološkom pristupu uzgoja u ovom nasadu, a s druge o sve prisutnijem problemu u proizvodnji aronije.

Zaštita voćaka i vinove loze od proljetnih mrazova

Zaštita voćaka i vinove loze od proljetnih mrazova

Proljetni mrazovi nisu neuobičajena pojava u kontinentalnom području RH. Pa ipak, prošlogodišnji mraz, koji je bio u noći 25./26. travnja, ne samo radi visokog datuma, nego i radi neuobičajeno ranog kretanja vegetacije, bio je poguban za mnoge poljoprivredne kulture.

Zimske gljive

Zimske gljive

Zima, općenito vrijeme sveopćeg mirovanja, tišine, sivila i hladnoće, svakako je vrijeme svojih draži glede svijeta gljiva.

Nebriga, neznanje ili…..

Nebriga, neznanje ili…..

Posljednjih dana intenzivirali su se radovi na poljoprivrednim površinama, međutim na dosta parcela primijećeno je da poljoprivredni proizvođači spaljuju biljne ostatke (pogotovo kukuruzovine).

U Kaptolu održana 15. zimska škola rezidbe vinove loze

U Kaptolu održana 15. zimska škola rezidbe vinove loze

Potaknuti ispunjenjem radi prijenosa znanja i vještina rezidbe vinove loze na zainteresirane entuzijaste, profesionalce i hobiste s jedne, te inspirirani pohvalama prošlogodišnjih polaznika tečaja Škole rezidbe vinove loze – Kaptol

Imela

Imela

Imela je rod poluparazitskih grmova iz porodice Loranthaceae. Poluparazit je biljka koja koristi vodu i otopljene mineralne tvari od domaćina odnosno druge biljke, a organske si tvari osigurava sama jer ima sposobnost fotosinteze.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Savjetodavna služba
Savska cesta 41
(PT Zagrepčanka - Anex)
10000 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr