Obavijest proizvođačima luka!

Mladi luk uzgaja se iz presadnica, sadi se u zaštićeni prostor, a vadi se u vrijeme Uskrsnih blagdana. Obzirom na kratku vegetaciju ( od sadnje na stalno mjesto pa do berbe oko  30-40 dana) , intenzivan porast  i ograničenja u korištenju zaštitnih sredstava nije preporučena upotreba zaštitnnih sredstava.

Za luk koji se vadi tijekom ljeta, auzgaja se iz presadnica,  preporučam preventivnu zaštitu protiv plamenjače ( Peronospora destructor) .

Fungicidi dozvoljeni za suzbijanje plamenjače na luku (uz naravno dodatak okvašivača) su : ACROBAT MZ WG,ALIETTE FLASH,INFINITO, NEORAM WG ( mladi luk K 3 dana),ORTIVA,QUADRIS,RIDOMIL GOLD MZ PEPITE,SHIRLAN 500 SC, CHAMPION,CHAMPION FLOW SC,CHAMPION WG 50,CUPROCAFFARO 50 WP,GALBEN C,RAME CAFFARO 32 WP,RIDOMIL GOLD R, FOLOIO GOLD.

Lukova muha (Delia antiqua) je najopasniji štetnik luka,  potrebno je  provesti praćenje štetnika postavljanjem žutih ljepljivih ploča i po potrebi provesti suzbijanje.

U uzgoju luka koji se vadi kao mladi,  insekticidi nisu dozvoljeni!

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema etiketi, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja (Pravilnik  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12 i Zakon o održivoj uporabi pesticida NN 14/14).                                                         

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.
e-mail: Ana-Marija.Cajkulic@mps.hr

Pripremi za ispis