Doza i koncentracija ovisno o načinu aplikacije sredstva- problemi 11.09.2015.

Na svakoj etiketi sredstva za zaštitu bilja navedena je doza ili koncentracija u kojoj se to sredstvo primjenjuje. Količina ili koncentracija za svaku je kulturu i svakog patogena utvrđena pokusima i kao takva optimalno djelotvorna  na patogena uz minimalan rizik za okoliš i korisne organizme.

Doza je količina sredstva izražena i kilogramima ili litri po jedinici površine.

Koncentracija je postotak sredstva za zaštitu bilja u vodi i izražava se u postocima. Uz propisanu koncentraciju obično je na uputi napisan i potreban volumen vode koji se preporuča koristiti.

Za dobro djelovanje i pravilnu primjenu važno je pravilno rasporediti  količinu pripravka na površinu koju tretiramo. Prije pripreme sredstva važno je znati količinu vode koju ćemo koristiti, jer će nam u suprotnom ponestati škropiva ili ostati u spremniku što znači da u oba slučaja nismo poštivali dozu.

U praksi se znamo susresti sa problemom u izračunima doze ili koncentracije ovisno o načinu aplikacije. Naime u povrćarstvu i ratarstvu često se koriste prskalice, dok se u voćarstvu i vinogradarstvu najčešće koriste atomizeri.

Propisana doza i koncentracija na etiketi odnose se na aplikaciju klasičnim prskalicama, te ako nije drugačije navedeno, uz preporučeni utrošak škropiva 1000 litara na hektar.

Poznata je stvar da atomizeri koriste manju količinu vode u odnosu na prskalicu na jednaku površinu. Razlog tome je što atomizeri raspršuju kapljice  od 50-150 mikrometara dok prskalice daju kapljice veće od 150 mikrometara.

Dakle, na jednostavnom primjeru objasnit ćemo količinu pripravaka za motorne prskalice i obične prskalice.

Svi  su vinogradari barem jednom u svojoj vegetaciji koristili neki od fungicida koji suzbijaju plamenjaču. Za potrebe ovog  primjera navest ćemo kontaktno sistemični fungicid Forum Star. Na etiketi piše da se za suzbijanje plamenjače  na vinovoj lozi Forum Star koristi u koncentraciji 0,175-0,2%. To znači da na prskalicu od 100 litara ide 175-200 grama sredstva. Preporuka na etiketi je da se na 1 hektar utroši 1000 litara škropiva, što bi značilo da mi moramo za 1 hektar koristiti 2 kg ( uzet ćemo gornju preporučenu koncentraciju) preparata sa 1000 litara vode. To bi bile upute za prskalicu i ako koristimo 1000 litara vode na hektar, dakle u punoj vegetaciji.( Tako je i naznačeno na uputama)

Ako koristimo motornu prskalicu, obično koristimo i manje vode na ISTU površinu koju tretiramo. Dakle u našem slučaju možda bi sa motornom prskalicom ( atomizerom) u to vrijeme u vinogradu  koristili svega 500 litara vode po hektaru. Ako stavimo koncentraciju 0,2 % znači da bi na 500 litara vode potrošili svega 1 kg sredstva pri čemu bi nam doza po hektaru bila manja od preporučene na etiketi.

Primjer Forum Star:

PRSKALICA – na koju se i odnose upute koje su napisane (osim ako nije drugačije navedeno)

  1. Preporučen utrošak vode po ha = 1000 litara
  2. Koncentracija 0,175-0,2%- za potrebe objašnjenja uzet ćemo gornju granicu od 0,2%

= 2 kg sredstva /1000 litara vode pokriva 1 hektar

ATOMIZER

  1. Količina vode po hektaru 500 litara
  2. Koncentracija 0,2% -za prskanje protiv plamenjače

=1000 grama sredstva /500 litara vode koji pokriva 1 hektar

ZAKLJUČAK: 

Ako pri korištenju sredstva za zaštitu bilja ne koristimo klasične prskalice tada moramo obratiti dodatnu pozornost na dozu i koncentraciju.  Bez obzira na količinu vode koju koristimo, količinu sredstva po površini NE MJENJAMO, što znači da je količina sredstva koja je preporučena za prskanje ona količina sredstva koja mora biti potrošena na jedinicu površine bez obzira kojim strojem vršimo tretiranje.

 U našem slučaju Forum Star-a u oba slučaja moramo u spremnik staviti 2000 grama (2 kg) sredstva da bi suzbili plamenjaču na  1 HEKTAR vinograda.

 Moramo koristiti onoliko veću količinu sredstva koliko smanjujemo količinu vode.

                                                                                                                     Martina Borić dipl.ing.agr
Stručni savjetnik za zaštitu bilja

Pripremi za ispis