Obavijest voćarima koštičavog voća (šljiva, višnja, trešnja)

Od zadnje preporuke na području Osječko-baranjske županije palo je preko sto litara kiše po četvornom metru i ispralo svo zaštitno sredstvo sa stabala. Savjetujemo da nastalo razvedravanje voćari iskoriste za ponovljenu preventivnu zaštitu od najznačajnijih gljivičnih oboljenja.

Vlasnicima plantažnih nasada šljiva savjetuje se preventivna zaštita protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) i kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) jednim od slijedećih pripravaka: Pinozeb M-45, Captan WP 50 ili Dithane DG Neotec.

Vlasnicima plantažnih nasada višanja i trešanja savjetuje se preventivna zaštita protiv kozičavosti (Blumeriella jaapii) jednim od slijedećih pripravaka: Pinozeb M-45, Chromodin, Captan 80 WG ili Merpan 80 WDG.

Nabrojani pripravci preventivno zaštićuju nasad i od šupljikavosti lista (Stigmina carpophila)

Zbog što učinkovitijeg djelovanja spomenutih pripravaka savjetujemo korištenje nekog od okvašivača poput: Dash HC, Break Thru, Inex, Etalfix Pro i sl.

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama. Sve nejasnoće, dodatna objašnjenja i više informacija o pripravcima voćari mogu dobiti i u Fitosanitarnom informacijskom sustavu na web stranici http://fis.mps.hr/trazilicaszb.

mr. sc. Ivica Lovrinčević
e-mail: ivica.lovrincevic@mps.hr

Pripremi za ispis