Obavijest voćarima jezgričavog voća 04.07.2016.

Savjetuje se zaštita nasada jabuka i krušaka od uzročnika  krastavosti jabuka i kruška (Venturia inaequalis, Venturia pyrina) te pepelnice (Podosphaera leucotericha) na jabuci.

Zaštitu jabuka i krušaka protiv krastavosti obavite s jednim od sljedećih pripravaka:

Ziram 76 WG, Dithane M-45, Dithane DG NeoTec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Merpan 50 WP, Kastor, Polyram DF, Antracol. 

Zaštitu protiv pepelnice na jabukama obavite s jednim od pripravaka na bazi sumpora kao što je: Sumpor 80 SC, Chromosul 80, Cumulus DF ili sl.

Zabilježen je let leptira minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella). Savjetuje se pregled voćnjaka pa ako se uoče 2 do 3 mine po listu obavezno treba izvršiti i insekticidnu zaštitu pripravkom poput: Pyrinex 250 ME, Calypso SC 480, Runner 240 SC, Imidan 50 WG ili sl. Spomenuta sredstva učinkovito će suzbiti i možebitnu prisutnost lisnih ušiju.

Radi što bolje efikasnosti korištenih pripravaka na patogene savjetuje se i korištenje okvašivača kao što je Break Thru, Etalfix Pro, Inex, Dash HC i sl.

Zaštitu nasada obavljati u večernjim satima i/ili za mirna vremena kako bi se očuvalo što više korisnih kukaca u nasadu. Temperatura zraka pri aplikaciji ne bi smjela prelaziti 25oC. Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Posebnu pozornost obratiti na mogući broj tretiranja istim sredstvom u jednoj vegetacijskoj sezoni. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama. Sve nejasnoće, dodatna objašnjenja i više informacija o pripravcima voćari mogu dobiti i u Fitosanitarnom informacijskom sustavu na web stranici MPŠRR (http://fis.mps.hr/trazilicaszb).

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing
e-mail: Ivica.Lovrincevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis