Obavijest proizvođačima lijeske i oraha

Obilaskom terena na pojedinim lokalitetima uočena je pojava ljeskotoča (Curculio nucum) uzročnika “crvljivost” i otpadanje plodova lijeske. To je kukac kornjaš iz porodice pipa, veličine 6-9 mm, crvenkastosmeđe boje, pokriven finim žutosivim dlačicama. Lako se prepoznaje jer ima glavu produljenu prema naprijed (dugačko, usko i zakrivljeno rilo) na vrhu kojeg se nalazi usni ustroj. Ima jedno pokoljenje godišnje, a  pojavljuju od svibnja do kolovoza. Ženka tijekom svibnja, pomoću rila buši mlade tek zametnute plodiće u koje pojedinačno odlaže jaja. Ona može oštetiti do 150 plodova, a položi do 40 jaja. Nakon  5 – 9 dana iz jaja izlaze ličinke koje čitav život provedu u plodu. One izgrizaju jezgru i plod pune izmetom, a kada pojedu sav sadržaj ploda spuštaju se u tlo na prezimljenje.

Stvarna potreba za kemijskim suzbijanjem ljeskotoča se određuje metodom otresanja. Ako početkom svibnja ispod rodnog grma ili stabla sakupimo 3-4 odrasla ljeskotoča potrebno je obaviti kemijsko suzbijanje sa insekticidom dozvoljenim u lijesci CALYPSO 480 SC (0,2 l/ha, najviše 2 primjene tijekom sezone sa razmakom od 10-14 dana, karenca 70 dana).

Ubodna mjesta na plodovima lijeske ulazno su mjesto za infekcije različitim gljivičnim bolestima,  posebno ako tijekom svibnja i lipnja bilježimo učestalo kišno razdobljestoga preporučujemo za zaštitu od truleži ploda (Monilinija spp.) primjeniti pripravak na bazi bakra:

CHAMPION WG 50 (bakrov hidroksid)

Primjenjuje se u količini 2-3 kg/ha uz utrošak vode 500-1500 l/ha Može se primijeniti najviše tri puta tijekom vegetacije u razmaku od 5 dana. Karenca je 21 dan.

BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP (bakrov hidroksid- kalcij sulfat kompleks)

Primjenjuje se u količini 0,6-1,0 kg/ha. Tretiranja se provode tijekom razvoja plodova.  Utrošak vode 1000-2000 l/ha. Ne primjenjivati u razdobljima hladnog vremena ili povišene vlažnosti zraka. Ne smije se miješati s korektorima pH, okvašivačima i folijarnim gnojivima. Maksimalno 2 tretiranja u sezoni.

U nasadima lijeske i oraha ovisno o vremenu podizanja nasada  (nasadi mlađi ili stariji od 3. godine) može se provoditi zaštita od korova primjenom herbicida, pazeći na dozvoljeno vrijeme primjene (u vegetaciji, prije berbe, nakon berbe).

U nasadima starijim od 2 godine (od treće godine nakon sadnje)  dozvoljena je primjena herbicida :

FUSILADE FORTE (fluazifop-P-butil) – primjena u lijesci

Primjenjuje se u količini 1,0-1,6 l/ha,  uz utrošak vode od 200-400 l/ha. Tretira se u stadiju 3-5 listova kod jednogodišnjih uskolisnih korova, a kod višegodišnjih uskolisnih korova kada dostignu visinu 10-15 cm. Prije primjene sredstva poželjno je na manjoj površini napraviti test. Ne preporuča se miješanje sa drugim sredstvima. Smije se koristiti najviše jedanput godišnje na istoj površini. Ne tretirati pri temperaturi tla i zraka ispod 10°C. Prilikom primjene sredstva spriječiti zanošenje sredstva na susjedne kulture, posebno na uskolisne usjeve. K- 21 dan.

DESSICASH 200 SL* (dikvat) – primjena u lijesci i orahu

Za suzbijanje jednogodišnjih korova. Primjenjuje se u količini 3,5–5 l/ha, uz utrošak 300-800 l/ha. Dozvoljena jedna primjena u vegetacijskoj sezoni. Primjena traktorskom prskalicom. Domaćim životinjama zabranjen je ulaz na tretirane površine. K-30 dana.

QUAD-GLOB 200 SL* (dikvat) – primjena u lijesci i orahu

Za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih  korova u količini 3,3-5 l/ha (330-500 ml/1000 m2) uz utrošak vode 300-500 l/ha. K-30 dana.

* sredstvu  će uskoro biti ukinuta registracija te će početi teći rok za prodaju zaliha.

U nasadima starijim od 3. godine mogu se primijeniti herbicidi:

CIDOKOR MAX (glifosat) – u lijesci i orahu

Primjenjuje se za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih korova nakon berbe u jesen ili  najmanje 20 dana prije planirane berbe plodova. Sredstvo se  primjenjuje u količini od 2,25-4,5 l/ha uz utrošak vode od 150 do 300 l/ha, traktorskom ili leđnom prskalicom.  Dozvoljena 1-2 primjene u vegetacijskoj sezoni. Razmak između primjena mora biti minimalno  30 dana. Voćnjaci u vrijeme primjene ne smiju biti mlađi od 3 godine. Prilikom primjene potrebno je izbjegavati doticaj sredstva s listovima, mladicama, granama i deblom prskajući najviše 30 cm od tla. Prilikom primjene koristiti štitnik radi sprečavanja zanošenja na mladice. Jednogodišnje korovne vrste potrebno je prskati kada se nalaze u aktivnom porastu. K- 20 dana.

CIDOKOR PLUS (glifosat) – primjena u lijesci i orahu

Primjena (isto kao CIDOKOR MAX). Doza primjene 2-7,5 l/ha

ROUNDUP RAPID (glifosat)

(isto kao CIDOKOR MAX). Doza primjene 1,6-6,0 l/ha

ROUNDUP BIACTIVE (glifosat)

Sredstvo se primjenjuje u jesen nakon opadanja lišća ili u proljeće. Prskati nakon nicanja korova kada su korovi u aktivnom porastu (zima/proljeće i ljeto/jesen).

Primjena traktorskom ili leđnom prskalicom u  količini od 1,5-3,0 l/ha uz utrošak vode 150-300 l/ha. Broj primjena 1-2 u razmaku od 30 dana.

Ograničenja: U vrijeme primjene voćnjaci ne smiju biti mlađi od 3 godine. Prilikom primjene potrebno je izbjegavati doticaj sredstva s deblom i granama prskajući najviše 30 cm od tla. Prilikom primjene koristiti štitnik radi sprečavanja zanošenja na mladice, grane ili stablo.

Primjena traktorskim ili leđnim prskalicama.

CATAMARAN 360 (glifosat) (isto kao ROUNDUP BIACTIVE).

TOTAL TF (isto kao ROUNDUP BIACTIVE).

U nasadima oraha i lijeske starijim od 4. godine može se primijeniti herbicidi:

GLYFOON 480 (glifosat)

Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i jednogodišnjih širokolisnih korova u količini 3,0 – 6,0 l/ha, te  višegodišnjih uskolisnih i višegodišnjih širokolisnih korova u količini 6,0 – 10,0 l/ha usmjerenim prskanjem korova. Prilikom primjene potrebno je izbjegavati doticaj sredstva s deblom i granama prskajući najviše 30 cm od tla. Koristiti štitnik radi sprečavanja zanošenja na mladice, grane ili stablo. Primjenjuje se nakon nicanja korova u stadiju aktivnog rasta korova. Utrošak vode je 100 – 250 l/ha. Primjena leđnim i traktorskim prskalicama.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja koristiti prema preporukama proizvođača.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: mirna.ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis